Zondag 31 augustus wordt er traditiegetrouw weer ge-Schakel-d in de Kempen. In een  gewijzigde vorm: ditmaal is er maar 1 Schakel.

In 2013 vierde Schakel-Zuid zijn 25ste editie en besloot in schoonheid te eindigen. Toch is de Schakel springlevend. Schakel-Noord gaat door, samen met 8 Schakel-Zuidgemeenten organiseren ze vanaf dit jaar DE SCHAKEL.  De acht gemeenten – Mol, Balen, Dessel, Meerhout, Laakdal, Retie, Lille en Vorselaar – nemen het concept van Schakel-Noord  over. Samen met een licht aangepast parkoers in Noord telt de Schakel 2014 dus 22 gemeenten waartussen deelnemers kunnen fietsen naar 37 hutten. Van Baarle-Hertog tot Laakdal, van Balen tot Brecht.

Heel het parkoers is uitgepijld. Tussen de hutten ligt ca. 10 km. Deelnemers krijgen zo een – bijna – ontelbaar aantal lussen aangeboden. De organisatie zoekt goede, rustige wegen op, vaak buiten het knooppuntennetwerk precies om deelnemers eens van andere plekjes te laten genieten. Deelnemers maken naar jaarlijkse gewoonte kans op waardevolle prijzen.

Dit jaar is Erwin Vervecken "peter" van De Schakel. Deze oud-veldrijder wil graag het gezicht zijn van dit unieke fietsevenement. Graag ziet hij jong en oud op 31 augustus massaal op de fiets